Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Με ερώτηση που κατέθεσε χθες 10 Σεπτεμβρίου 2008 προς τον Υπουργό Πολιτισμού, ο Βουλευτής Νομού Λέσβου κ. Νίκος Σηφουνάκης θέτει το θέμα της διάσωσης της παλαιάς εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στο Ρεπανίδι του Δήμου Μούδρου. Η σημερινή κατάσταση του κηρυγμένου ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου ναού, καθιστά τη συντήρηση και επισκευή του αναγκαία.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής :

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Πολιτισμού    Κύριο Μιχάλη Λιάπη

Θέμα: «Διάσωση της παλαιάς εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ρεπανιδίου, Δήμου Μούδρου»

Η παλαιά εκκλησία του Αγ. Γεωργίου που βρίσκεται στο χωριό Ρεπανίδι του Δήμου Μούδρου αποτελεί ένα εξαίρετο μνημείο βυζαντινής αρχιτεκτονικής με μοναδικά ξυλόγλυπτα και αγιογραφίες. Ο ναός έχει κηρυχθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1963 (ΦΕΚ 408Β'/ 18-09-1963). Είναι τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική χωρίς εξωνάρθηκα και χωρίς καμπαναριό, και διατηρεί ακόμα στην αρχική τους μορφή τα δομικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία που είχαν οι ναοί της Λήμνου το 19ο αιώνα.
Η σημερινή κατάσταση του μνημείου καθιστά τη συντήρηση και επισκευή του αναγκαία, διαφορετικά ο κίνδυνος της καταστροφής είναι άμεσος. Ειδικότερα σε περιόδους βροχής, η διάβρωση των τοίχων και γενικότερα του εσωτερικού χώρου είναι έντονη εξαιτίας της μη συντηρημένης κεραμοσκεπούς στέγης, γεγονός που δημιουργεί κίνδυνο καταστροφής των υπαρχόντων κειμηλίων, καθώς και του αξιόλογου ξυλόγλυπτου τέμπλου του ναού.
Κατά τη θητεία μου στο Υπουργείο Πολιτισμού το 1994 είχα μεριμνήσει για την εκπόνηση μελέτης στερέωσης και αναστήλωσης της εν λόγω εκκλησίας, ένα μικρό μέρος της οποίας υλοποιήθηκε.
Κατόπιν των ανωτέρω:
Ερωτάται ο κ. Υπουργός Πολιτισμού:
Δεδομένου ότι από κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ έχει δημιουργηθεί η 14η Εφορεία Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα τη πόλη της Μυτιλήνης, παρακαλούμε να μας πληροφορήσετε αν το Υπουργείου Πολιτισμού προτίθεται να μεριμνήσει για τη διάσωση του μνημείου.

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ